Preset preview not showing since last uptate (Mac)

Hi,

The preset preview is not working anymore for me or randomly. When I click on the preset button at the top-right corner of the window, I have the complete list (the built-in ones and the FilmPack 6 Elite edition ones). But when I open a category the thumbnails show a greyed version of the original image with a static spinning wheel. For some image, some categories or part of categories are behaving OK.

I think the problem appeared when I updated to the last version released 2 or 3 weeks ago.

Thanks for any help !

Hervé

1 Like

Tested on DPL 6.8.1 on macOS 12.6.8 on 5K iMac 2019.

  • Issue with presets that depend on the FilmPack license
  • No issue with presets that can be used without FP license

Same issue with DPL 5.13.1.
No issue with DPL 4.3.6 though.

I then deleted the database and cache files and tested again

  • DPL4: no issue
  • DPL5: some of the FP previews came up, but not all
  • DPL6: none of the FP previews came up
1 Like

Let’s hope DXO is going to solve the problem. I uninstalled the last version of PL and installed back again. Same problem + now PL is crashing randomly! I am fed up!

I will send a message to support.

Hervé

1 Like

Hello , same problem on my side !
Display of presets not effective since the last Update.

Refresh previews of presets no longer display after some time of use. I tried several sequences of uses to determine a possible root cause, but a priori it is a random bug. I had never encountered it before the last update (5.13.1 build 95). A restart of DPL solves the problem for a while, but it comes back…

I have sent a message to support also … wait and see …

I am glad I am not the only one with this problem. I am sad that such problems are occurring when new updates are released.

I am still waiting for the support team answer.

Let’s hope it I’ll be solved soon, it is annoying!

Hervé

I had an idea… Since I have a TimeMachine backup, I grabbed the PhotoLab 5.13.0 app… I kind of rolled back… And it works! :slight_smile: Joy ! All presets are displayed!
I think I can share with you the application (1.13Go) in version 5.13.0… Just rename it and install it next to the most recent one… And launch this one… . :wink: Tell me if you’re interested, I’ll make you a link … :wink:
!
Capture d’écran 2023-08-18 à 18.14.29

Thanks for the proposal. I have got PL5 still installed on my machine, I told support that it is working fine. Being French I always liked to support French companies but I feel that the updates are not as carefully crafted as they should.

Hervé

2 Likes

Moi aussi Hervé j’aime bien DXO et je les soutiens depuis fort longtemps, ( mise à jour payante régulière ) et je ne doute pas qu’ils vont faire une mise à jour pour corriger ça rapidement. En général ils sont très réactifs …
Je pense que la maintenabilité de tous leurs logiciels représente une masse de travail non négligeable ! D’ou peut être des mises à jour parfois perfectibles ( mais c’est rare :wink: )

Comme dis, j’ai downgradé en 5.13.0 pour retrouver PL de façons pleinement utilisable … J’attend le correctif pour faire de nouveau la mise à jour .
PS : Je proposais le partage de l’appli juste pour que vous puissiez revenir à un PL utilisable, l’application ne contient pas la license … :wink: Ce n’est pas une sorte de proposition de “piratage” :wink:


English version :

Me too, Hervé, I like DXO and I have been supporting them for a very long time (regular paid update) and I have no doubt that they will make an update to correct this quickly. They are usually very responsive…
I think that the maintainability of all their software represents a significant amount of work! From where can be updates sometimes perfectible (but it is rare :wink:)

As said, I downgraded to 5.13.0 to find PL in a fully usable way… I’m waiting for the patch to update again.
PS: I was suggesting sharing the app just so you can get back to a usable PL, the app doesn’t contain the license… :wink: This is not some sort of “hacking” proposal :wink:

Same here. Too many of the presets not available to preview since the latest update. Just emailed the support.

@HerveB Hello everyone !! This issue is being fixed. The fix will be available in the next version of PhotoLab. thank you for your understanding

3 Likes

The issue seems to have been fixed with the yesterday’s update. All good now.

1 Like

It’s gone in DPL versions 5.14.0.96 and 6.9.0.55 on macOS. Thank you.

Problem solved in 5.14.0 build 96 … :slightly_smiling_face: